Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

PPID bij paarden

EMS

EMS

Wat is EMS?

EMS staat voor Equine Metabool Syndroom. Dit syndroom wordt gekenmerkt door plaatselijke vetophopingen (bijvoorbeeld in de nekband), insulineresistentie en hoefbevangenheid. Bepaalde rassen lijken een genetische aanleg te hebben. EMS heeft verschillende overeenkomsten met PPID, hoewel er ook duidelijke verschillen zijn. Die zijn belangrijk om de diagnose EMS te kunnen stellen.

 

 

EMS aantonen

Door middel van laboratoriumonderzoek kan EMS op verschillende manieren aangetoond worden. Soms wordt het al duidelijk uit een simpele bloedtest. In sommige gevallen zijn een glucose ‘challenge’ test of een gecombineerde glucose- en insulinetolerantie-test nodig. Deze onderzoeken zijn belangrijk om de ernst van het EMS vast te stellen en om de reactie op therapie te volgen.

Insulineresistentie paard

EMS kenmerkt zich onder meer door de insulineresistentie van het paard. De belangrijkste manieren om het syndroom onder controle te krijgen, zijn aanpassing van het dieet en gerichte training van het paard. Daarmee wordt de gevoeligheid voor insuline in de weefsels verhoogd. Ook kunnen er medicijnen worden voorgeschreven die de opname van suikers beperken.


Overeenkomsten 

PPID 

Hoefbevangenheid

Lokale vetophoping (boven oog)

Minder gevoelig voor insuline

EMS

Hoefbevangenheid

Lokale vetophoping (schouder, staartbasis, nek)

Minder gevoelig voor insuline


Verschillen 

PPID 

Voornamelijk bij paarden ouder dan 15 jaar

Spierverlies 

Veel drinken en plassen

Lange krullerige vacht

EMS

Voornamelijk bij paarden jonger dan 15 jaar

Geen spierverlies maar vaak overgewicht

Normaal drinken en plassen

Normale vacht

 

 


"