Dit zijn de andere websites van Boehringer Ingelheim

PPID bij paarden

EMS

EMS

Wat is EMS?

EMS staat voor Equine Metabool Syndroom. Dit syndroom heeft als belangrijkste kenmerken plaatselijke vetophopingen (bijvoorbeeld in de nekband, boven de staartaanzet of achter de schoft) en een ontregelde insuline- en suikerstofwisseling, met daarbij een verhoogd risico op het ontwikkelen van hoefbevangenheid. Bepaalde rassen lijken een genetische aanleg te hebben. EMS heeft dus overeenkomsten met PPID, hoewel er ook duidelijke verschillen zijn. Die zijn belangrijk om de diagnose EMS te kunnen stellen.

 

 

EMS aantonen

EMS patiënten worden met name pas gezien als ze hoefbevangen zijn geworden. Daarom is het belangrijk om ze in een voortijdig stadium op te sporen. Eén van de belangrijke kenmerken van paarden met EMS is dat ze overgewicht vertonen. Dit kan lokaal op bepaalde plekken voorkomen maar ook over het gehele lichaam.
Daarbij kan door middel van laboratoriumonderzoek onderzocht worden of de insuline- en suikerstofwisseling ontregeld is. Hier zijn verschillende manieren voor die allemaal een stukje bijdragen aan de puzzel. Soms wordt het echter al duidelijk uit een simpele bloedtest. In andere gevallen zijn een glucose ‘challenge’ test of een gecombineerde glucose- en insulinetolerantietest nodig. Deze onderzoeken zijn belangrijk om de diagnose te stellen en om de reactie op de behandeling te volgen.

Ontregeling van de insuline- en suikerstofwisseling bij het paard

EMS kenmerkt zich onder meer door een verstoring van de insuline- en suikerstofwisseling. Dit kan insulineresistentie zijn, maar er zijn ook andere redenen waarom de insuline huishouding ontregeld kan zijn. De belangrijkste manieren om het syndroom onder controle te krijgen zijn aanpassing van het dieet en gerichte training van het paard. Veel paarden moeten hierbij ook afvallen. Hierdoor wordt de gevoeligheid voor insuline in de weefsels verhoogd. In een enkel geval kunnen er medicijnen worden voorgeschreven die de opname van suikers beperken. Echter zijn er op dit moment nog geen medicijnen geregistreerd voor deze aandoening.


Overeenkomsten 

PPID 

Hoefbevangenheid

Lokale vetophoping (boven oog)

Minder gevoelig voor insuline

EMS

Hoefbevangenheid

Lokale vetophoping (schouder, staartbasis, nek)

Minder gevoelig voor insuline


Verschillen 

PPID 

Voornamelijk bij paarden ouder dan 15 jaar

Spierverlies 

Veel drinken en plassen

Lange krullerige vacht

EMS

Voornamelijk bij paarden jonger dan 15 jaar

Geen spierverlies maar vaak overgewicht

Normaal drinken en plassen

Normale vacht

 

 

Nutraxin®

 Op een verantwoorde wijze afvallen is belangrijk om insulinegevoeligheid te verbeteren en het risico op hoefbevangenheid te beperken. Een trainingsschema en rantsoen zal samengesteld moeten worden samen met uw dierenarts. Nutraxin is een hulpmiddel bij het verantwoord afvallen. Nutraxin is een nieuw voedingssupplement, speciaal ontwikkeld voor paarden met EMS. Nutraxin bevat belangrijke vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren. Daarnaast bevat het kortketen fructo-oligosacchariden (scFOS) waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het de insulinegevoeligheid van paarden met obesitas verbetert. Dit beperkt het risico op hoefbevangenheid. Nutraxin is verkrijgbaar via uw dierenarts.

nutraxin-verpakking

100 seconden dierenarts: Suikerziekte bij paarden


"