Blog

Paardenblog

Stamcellen
02 maart 2020

Stamcellen

Stamcellen zijn de 'alleskunners' onder de lichaamscellen: ze kunnen zich oneindig delen en allerlei verschillende weefsels vormen. 

BLOG: Goed rantsoen kan het verschil maken
04 oktober 2018

BLOG: Goed rantsoen kan het verschil maken

Let ook goed op het rantsoen als je paard een ziekte heeft als PPID. Dan heeft hij namelijk veel meer kans om insulineresistentie en hoefbevangenheid te ontwikkelen. Door de voeding tijdig en blijvend aan te passen, kun je deze secundaire problemen van PPID voorkomen.

BLOG: Oud worden met PPID
01 oktober 2018

BLOG: Oud worden met PPID

Op ons paardenverzorgcentrum staan vooral oudere paarden. Als er een nieuw paard binnenkomt, heeft deze vaak al diverse mankementjes. In redelijk wat gevallen blijken deze kwaaltjes veroorzaakt te worden door PPID. De eigenaar heeft meestal nog niet aan deze ziekte gedacht, terwijl ik vaak de verschijnselen van PPID bij een paard snel herken. De ziekte zien we steeds vaker, zeker bij oudere paarden. Hier op De Wildtshof lijdt zo’n beetje de helft van de paarden aan PPID.

PPID testen

PPID testen

Hoefbevangenheid voorkomen is beter dan genezen. Met de ACTH-test op PPID, wat staat voor Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, kan PPID tijdig worden aangetoond.

BLOG: PPID-paarden worden hier gewoon 30 jaar
21 september 2017

BLOG: PPID-paarden worden hier gewoon 30 jaar

Als er een nieuw paard binnenkomt op ons paardenverzorgcentrum De Wildtshof, is er vaak al een lijstje met ‘problemen’ bij. Het gaat toch vaak om oudere paarden, die wel het één of ander mankeren. Vaak kan ik in de eerste oogopslag al zien of het om een paard met PPID gaat. De mensen zelf hebben vaak nog niet aan deze ziekte gedacht. Terwijl het toch steeds vaker voorkomt, zeker bij oudere paarden.

BLOG: ‘Onverklaarbare’ hoefbevangenheid

BLOG: ‘Onverklaarbare’ hoefbevangenheid

Op mijn route staat een visite gepland bij Annette Lami en haar paard Black Star, een 15-jarige Paint. In mijn agenda staat: ‘paard stijf, graag visite’. Bij aankomst vertelt de eigenaresse me dat het paard moeilijk loopt en sloom is. Klinisch onderzoek (eigenlijk één blik) doet mij de diagnose al stellen: Black Star is hoefbevangen. Het paard loopt liever niet en staat met de voorbenen heel iets voor de loodlijn. Als ik mijn vermoeden uitspreek, zegt Annette dat ze dat al dacht, maar geen idee heeft hoe dat mogelijk is.

BLOG: Goede voeding van levensbelang!

BLOG: Goede voeding van levensbelang!

Elk pondje gaat door het mondje, zeggen ze wel eens. Eigenlijk werkt dat bij paarden net zo: als ze meer energie binnenkrijgen dan ze verbruiken, worden ze te dik. Overgewicht bij paarden komt steeds vaker voor en is een groot probleem. Het kan namelijk leiden tot vervelende aandoeningen als insulineresistentie en hoefbevangenheid. Het is dus belangrijk om je paard weloverwogen te voeren.