Gezondheid

Wat is PPID?

Over PPID 

PPID staat voor Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. Deze aandoening ontregelt de aanmaak van hormonen waardoor onder andere hoefbevangenheid, een afwijkende vacht & lichaamsbouw en chronische infecties kunnen ontstaan. Bij mensen en honden komt deze ziekte ook voor en wordt de ziekte van Cushing genoemd. Sommige ziekteverschijnselen van de mens en hond lijken op die van het paard, maar toch zit de ziekte anders in elkaar. Vandaar dat PPID bij het paard een betere benaming is voor de aandoening bij het paard
 

PPID en hypofyse

‘Pituitary gland’ is de Engelse naam voor hypofyse, ook wel bekend als het hersenaanhangsel. Dit is een kleine klier die zich onder aan de hersenen bevindt. Bij PPID is een gedeelte van de hypofyse - de pars intermedia - ontregeld. Dit heeft een effect op de aanmaak van hormonen bij paarden. 

De hormonen in het lichaam werken normaliter nauw met elkaar samen en zorgen voor het goed functioneren van het lichaam. Wanneer de reguliere hormoonaanmaak is verstoord doordat een deel van de hypofyse niet goed werkt, kan dit tot uiting komen in allerlei ziekteverschijnselen. Sommige van deze ziekteverschijnselen kunnen in de loop van de tijd steeds erger worden. In het verleden werden deze ziekteverschijnselen bij paarden van middelbare leeftijd - tussen de 15 en 20 jaar - niet herkend. De symptomen werden vaak toegewezen aan ouderdom van het paard.

Hoe ontstaat PPID?

Aan de basis van de hersenen bevinden zich de hypothalamus en de hypofyse: het regelcentrum voor de aanmaak en afgifte van hormonen. Via het bloed worden de hormonen door het gehele lichaam naar weefsel en organen verspreid. In de hypothalamus zijn zenuwen aanwezig die de stof dopamine aanmaken. Deze stof is belangrijk om de afgifte van bepaalde hormonen door de pars intermedia van de hypofyse te reguleren. 

PPID ontstaat bij sommige oude paarden en pony’s doordat de zenuwen in de hypothalamus verloren gaan. Hierdoor krijgt de hypofyse onvoldoende dopamine aangeboden. Het gevolg is dat de aanmaak van hormonen door de pars intermedia niet meer door de dopamine wordt geremd. De ziekte wordt vaak gezien bij paarden van middelbare of hogere leeftijd (ouder dan 15 jaar). Sommige studies laten zien dat 15 tot 30% van de paarden in deze leeftijdsgroep in meer of mindere mate aan deze aandoening lijdt. Toch wordt PPID ook regelmatig bij jongere dieren gediagnosticeerd. 

 

Hoe herken je PPID?

De verhoogde aanmaak van hormonen zorgt ervoor dat het paard verschillende symptomen vertoont, zoals hoefbevangenheid, verandering in lichaamsbouw & vacht en verminderde prestaties. Vermoed je dat jouw paard PPID heeft? Doe hieronder de PPID-check of bekijk de uitgebreide uitleg over alle symptomen.

wat-is-ppid-behandeling-vachtverandering-1

Doe de PPID-check

horsecare-ppid-symptomen-header

Bekijk de symptomen